Prosinec 2013

Medovníky

22. prosince 2013 v 10:48 | PT |  Food
Ahojte!





Dnes som si pre vás pripravila recept na tradičnú vianočnú maškrtu- medovníky.
Keďže v ich pečení to bola moja premiéra, tak nevyzerajú najúžastnejšie, no o také tri roky by som to mohla dotiahnúť na vyššiu úroveň. Takže vzhľad dnes nebude hrať hlavnú úlohu.
Možno si hovoríte, že tento článok pridávam dva dni pred Vianocami, ale nebojte sa. Tieto medovníčky sú hneď mäkké, takže ak ste sa ešte nerozhodli ich upiecť, je najvyšší čas!
Ja som piekla medovníky tradične- zdobila som ich len klasickou bielkovou polevou, ale o rok by som chcela vyskúšať aj nejaké korálky a podobné veci.
Myslím, že na úvod stačilo, tak sa poďme do toho pustiť!

Suroviny:
- na cesto
» med (160g)
» kryštálový cukor (160g)
» hera (120g)
» hladká múka (500g)
» sóda bikarbóna (1čl)
» mletá škorica (1čl)
» vajíčka (2ks)

» 1 vajíčko, 1 žĺtok, 1 pl mlieka = na potretie

- na polevu
» 1 bielok
» práškový cukor (podľa potreby)

*cca 3 plechy medovníkov

Postup:
Med, cukor a heru necháme zovrieť.

vznikne nám takáto hmota

Múku zmiešame so sódou a škoricou.


Potom pridáme vychladenú medovú zmes a dve vajíčka. Hmotu spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a necháme v chlade dve hodiny odležať.
Potom cesto vyvaľkáme na cca 5mm a vykrajujeme.
Pred pečením (piecť môžete na vymastenom plechu, ale aj na papieri) ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme cca 6 minút pri 175°C.
Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.


snehuliak mi pekne nevykysol :(

Kým budú medovníky chladnúť, pripravíme si polevu. Do bielka pridavájte cukor a miešajte kým poleva nebude pekná biela a tuhá. Potom stačí už len zdobiť.




Dobrú chuť!


Páčil sa vám recept? Pečiete doma medovníčky? Máte iný recept? Nejaké triky?
Podeľte sa so mnou v komentároch!


Pekný deň!

PT´:)

Špagety so zeleninou

5. prosince 2013 v 16:56 | PT |  Food
Ahojte!



Dnes som si pre vás pripravila jeden veľmi jednoduchý, rýchly a zdravý recept. Aj chutný :D
Myslím si, že k nemu nemám čo viac dodať, tak sa pusťme do prípravy.

Potrebujeme:
- špagety (inú cestovinu)
- kečup,chilli, pretlak, morcadellu ( niečo na omáčku)
- pasta z čiernych olív ( nie je nutná)
- zeleninu - cherry paradajky, zelená fazuľka...
- malý strúčik cesnaku, malú cibuľku, petržlenovú vňať
- olivový olej, maslo
- korenie

Náročnosť:
☺☺/☺☺☺☺☺

Čas prípravy:
30 minút

Postup:

Do osolenej vody dáme variť špagety podľa návodu. Medzitým si nakrájame zelenú fazuľku, paradajky, cibuľku, cesnak a čerstvú petržlenovú vňať.
Do panvice dáme olej a keď bude dostatočne rozpálený, pridáme cesnak, cibuľku a fazuľky. Jemne orestujeme. Potom pridáme kečup, trošku chilli a 2 lyžičky olivovej pasty. Všetko premiešame a chvíľu povaríme. Ku koncu pridáme plátok masla, nasekanú vňať a paradajky, aby ostali trochu čerstvé. Okoreníme podľa chuti.
Uvarené špagety pridáme do panvice k zmesi a poriadne premiešame. Môžeme podávať. Dozdobiť ich môžete čerstvou petržlenovou vňaťou.

Na recepte je dobré, ži si tam môže pridať každý to, čo má rád a čo má momentálne doma :)

suroviny

počas varenia





Ak sa vám recept páčil, dajte mi vedieť v komentároch.
Skúsili by se ho alebo si niečo podobné pripravujete?
Chce viac receptov?



Pekný deň a dobrú chuť!

PT´:)